Home » Echtscheiding advocaat Leiden

“Ons team bestaat uit betrokken specialisten die u professioneel terzijde staan”

Specialisaties

Andere vraag?
Bel 071 – 512 60 50

Echtscheiding met een eigen advocaat – Leiden

Velen die het hebben meegemaakt zullen beamen dat scheiden moeilijk en pijnlijk is. Zeker als je samen kinderen hebt. Er komen veel emoties bij kijken, terwijl je ook veel zaken moet regelen. Het scheidingsproces wordt ook wel vergeleken met een rouwproces en kent verschillende fasen. Het komt niet vaak voor dat je samen precies in dezelfde fase zit. Vaak is dat de oorzaak van onbegrip en conflicten. Als het desondanks mogelijk is om met elkaar te overleggen en samen besluiten te nemen, dan is mediation de aangewezen methode om de scheiding te regelen. Is het (nog) te moeilijk om samen aan tafel te gaan of kan jij het wel opbrengen maar de ander niet? Dan heb je een eigen advocaat nodig om de scheiding te regelen. Dat kan met behulp van onze advocaten in Zoeterwoude. 

Naar de rechtbank

Scheiden met behulp van een eigen advocaat hoeft niet te ontaarden in een zogenaamde ‘vechtscheiding’. Zeker familierecht advocaten die aangesloten zijn bij de specialisatievereniging Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) zullen altijd proberen om een vorm van overleg te vinden. Alleen als dat niet lukt, wordt de rechter ingeschakeld. Die zal na een schriftelijke ronde en een mondelinge behandeling over de gevolgen van de echtscheiding knopen doorhakken. Als er kinderen betrokken zijn van 12 jaar of ouder en er worden verzoeken behandeld die hen aangaan, zoals een verzoek tot vaststelling van een zorgregeling, dan hebben zij het recht om gehoord te worden. Zij krijgen dan een brief van de kinderrechter. Overigens worden op verzoek ook kinderen jonger dan 12 jaar gehoord.

Kinderen hebben het recht om gehoord te worden

Kinderen van 12 jaar en ouder hebben het recht om hun mening over de scheidingssituatie van hun ouders te geven, voor zover het henzelf aangaat. De kinderrechter zal hen een brief sturen met een uitnodiging voor een gesprek. Kinderen mogen niet kiezen waar ze gaan wonen, maar mogen wel vertellen wat ze van de situatie vinden, hoe ze zich voelen en wat ze belangrijk vinden. De rechter weegt hun mening mee bij het nemen van de beslissingen die hen aangaan. De meeste kinderen vinden het heel spannend om naar de rechtbank te gaan. Het kan helpen hen van te voren zelf iets te laten opschrijven en dit mee te nemen. Ook kunnen kinderen ervoor kiezen om niet te komen praten, maar het te laten bij een brief. 

Meer weten over kindgesprekken bij de rechtbank? Kijk dan dit filmpje op rechtspraak.nl.

Familierecht advocaat Leiden

Wij werken vanuit Zoeterwoude, op een steenworp afstand van Leiden. Een eerste kennismaking is voor de duur van een half uur kosteloos. Je kan een afspraak met één van onze advocaten maken via 071-5126050 of via secretariaat@defamiliekamer.nl.