Als je bij mij weggaat, mag ik dan met je mee?

Home » Nieuws » Als je bij mij weggaat, mag ik dan met je mee?

“De Familiekamer Advocaten & Mediators organiseert periodiek de FamiliekamerKunstprijs”

Als je bij mij weggaat, mag ik dan met je mee?

9 July 2020

Dit nieuwsbericht kan verouderd zijn doordat inmiddels (wets-)wijzigingen hebben plaatsgevonden.

Hoe mooi deze tekst van Acda en de Munnik ook is, het idee van een scheiding is toch echt dat je partner niet met je meegaat. Om hiervoor te zorgen, is een duidelijke scheidingsmelding van belang. Wat is het juiste moment en de juiste manier om zulk vervelend nieuws te brengen?

Rustige periode

Bij een scheiding komt veel kijken. Het is een emotioneel heftige periode en er moet veel geregeld worden. Wanneer sprake is van heftige incidenten als huiselijk geweld, verslaving of vreemdgaan, kan het nodig of wenselijk zijn onmiddellijk de scheiding aan te kondigen en te regelen dat één van de partners het huis verlaat. Heb je het moment iets meer voor het uitkiezen? Dan is het fijn om de scheiding aan te kondigen in een (relatief) rustiger periode van jullie leven. Is je partner bijvoorbeeld net met een nieuwe baan begonnen of zit een kind midden in de eindexamens? Dan kan je beter nog een maand wachten. Kies sowieso een rustig moment en een rustige plek voor het eerste gesprek over jullie aanstaande echtscheiding.

Wees duidelijk

Heb je een goed moment gevonden om de echtscheiding aan te kondigen? Wees dan duidelijk dat je er zeker van bent dat je het huwelijk of partnerschap definitief wilt beëindigen. Alleen op die manier kan jouw partner beginnen aan het emotionele verwerkingsproces dat bij een scheiding komt kijken.

Benadruk samenwerking

De scheidingsmelding is echter ook een begin. Het is het begin van een echtscheidingstraject waarin afspraken of beslissingen gemaakt moeten worden over onderwerpen als jullie woning, financiën, alimentatie en de kinderen. In geval er kinderen zijn, is het gesprek ook het begin van een gezamenlijk ouderschap na scheiding. En ook hier geldt: een goed begin is het halve werk.

Benadruk in de scheidingsmelding dat je graag wilt dat jouw partner op een goede manier uit de echtscheiding komt. Benadruk dat je wilt samenwerken om de scheiding af te wikkelen en op een goede manier vorm te geven aan jullie ouderschap. Zoals Amerikaans echtscheidingsadvocaat Lauren Wasser zegt:

_‘I can’t stress enough the central fact about that opening conversation about ending your marriage or partnerschip – namely, that the way it goes down is likely to be the way the rest of the dissolution goes.’ 1)

De Familiekamer

Heb je je partner gemeld dat je wilt scheiden? De advocaten en mediators van de Familiekamer kunnen jullie vervolgens begeleiden in een mediationtraject of gerechtelijke procedure. In een mediation zal ook aan bod komen of de scheidingsmelding is aangekomen bij je partner. Wij zijn te bereiken via 071 – 512 60 50 en secretariaat@defamiliekamer.nl. Of vul ons contactformulier in.


1) L. Wasser, It doesn’t have to be that way: how to divorce without destroying your family or bankrupting yourself, New York 2013.

Meer nieuws

Wij zijn u graag van dienst!

Andere vraag?
Bel 071 – 512 60 50