Column april Leids Nieuwsblad

Home » Nieuws » Column april Leids Nieuwsblad

“Ons team bestaat uit betrokken specialisten die u professioneel terzijde staan”

Column april Leids Nieuwsblad

13 april 2023

Vandaag is er wederom een column verschenen in het Leids Nieuwsblad, geschreven door Manon.

LENTEKRIEBELS!

Het is alweer even lente, maar de zon heeft lang op zich laten wachten. Maar nu die schijnt, voel ik de lentekriebels. Nee, ik ga het niet hebben over ‘De week van de lentekriebels’, daar brand ik mijn vingers niet aan. Tjonge, wat een ophef heeft die week veroorzaakt. Nee, ik doel gewoon op vrolijk wakker worden door vogelgekwetter, naar buiten willen, de zon op je snoet, de ramen open, je huis willen poetsen, de geur van bloesem, een terrasje pakken met vrienden en op internet zoeken naar leuke vakantiebestemmingen naar nog meer zon.

Ook onze cliënten zijn bezig met het maken van vakantieplannen en gelet op de bestemmingen hunkeren zij net zo naar de zon of willen zij een tripje naar familie maken. Soms in verre oorden. De aankomende meivakantie is hiervoor natuurlijk een geschikt moment. Hoe merken wij dat in onze praktijk? Wij worden gebeld met de vraag wat te doen als de ex-partner het toestemmingsformulier, dat je bij de douane moet kunnen laten zien, niet tekent. En wat te doen als hij/zij niet meewerkt aan het verlengen van het paspoort van het kind? Een voorbeeld is mijn cliënt die met zijn zoon zijn familie in Marokko wil bezoeken. Zijn ex-partner zegt bang te zijn dat hij niet meer terugkomt en tekent het toestemmingsformulier niet. Ik vraag mij af waar haar zorgen op gebaseerd zijn; mijn cliënt is immers in Nederland opgegroeid, heeft hier een eigen woning, een baan, zijn sociale leven en hun zoon gaat hier naar school. Zo op het oog dus geen reden om bang te zijn dat hij niet meer terugkeert met hun zoon. Het is een bekend probleem binnen onze praktijk, dat soms tot een procedure leidt. Wij benaderen dan de rechtbank om vervangende toestemming te vragen. Met de komende vakanties in het vooruitzicht adviseer ik om het paspoort van de kinderen tijdig te checken en de ex-partner ruim van tevoren te vragen in te stemmen met de reis. De toestemming kan verleend worden door het ‘Formulier toestemming reizen met minderjarigen naar het buitenland’ in te vullen, te ondertekenen en een kopie van een identiteitsbewijs toe te voegen. Naast het formulier raden wij aan om ook een uittreksel uit het gezagsregister mee te nemen.

Recentelijk vulde ik ook zo’n toestemmingsformulier in. Onze minderjarige zoon maakte met zijn meerderjarige broer een vakantietripje naar het buitenland. Zij hebben inmiddels de leeftijd waarop dat kan. Hun Week van de lentekriebels ligt dus al jaren achter hen. Wat zij met die voorlichting doen? Het heeft in elk geval nog nooit geleid tot het spontaan poetsen van hun kamers. Ik maak mij geen zorgen en ga dit weekend lekker met mijn snoet in de zon.

Meer nieuws

Wij zijn u graag van dienst!

Andere vraag?
Bel 071 – 512 60 50