Column Leid Nieuwsblad juni 2024

Home » Nieuws » Column Leid Nieuwsblad juni 2024

“Ons team bestaat uit betrokken specialisten die u professioneel terzijde staan”

Column Leids Nieuwsblad juni 2024

13 juni 2024

Ik ga naar Albu en ik neem mee…

Deze column van Nadia Bosma staat in het Leids Nieuwsblad van 13 juni 2024.

Het is weer die tijd van het jaar; de eindexamens op het voortgezet onderwijs. Leerlingen ervaren stress, docenten hebben heel wat nakijkwerk in de agenda geblokt staan en men kan de televisie niet aanzetten of er is weer een (jaarlijks) recordaantal klachten binnengestroomd over het Nederlands examen. Maar na al deze stress is het tijd voor die felbegeerde examenreis! Steden als Barcelona en Boedapest doen het altijd goed, maar Albufeira spant toch echt de kroon. Dus daar ga je dan, misschien nét 18 jaar en helemaal klaar voor de trip!

Ik hoor je denken. Hoe kom ik nou weer aan dit onderwerp. Ik heb bovendien slechts een zeer harig kind van een paar kilogram die absoluut geen eindexamen zal gaan maken. Op kantoor is dit onderwerp echter hottopic. Want niet alleen leerlingen en docenten hebben het er druk mee. Ook de ouders worden niet gespaard. Want kindlief wil toch echt wel heel erg graag die ene welverdiende reis maken. En wat mag mijn kind nou eigenlijk precies allemaal zelf bepalen nu?

Na afronding van de eindexamens, zal een groot deel van de middelbare scholieren de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt. Naast het feit dat de 18-jarigen alcohol mogen nuttigen, zowel in het thuisland als in het land van de examenreis, veranderen er ook een hoop andere zaken.

Na het 18e levensjaar te hebben bereikt, wordt een kind meerderjarig. Een grote verandering die deze leeftijd teweegbrengt, is dat het ouderlijk gezag van rechtswege komt te vervallen. Je ouders zijn dus niet meer jouw wettelijke vertegenwoordigers. Je bent vanaf dat moment volledig handelingsbekwaam. De 18-jarige heeft dus het recht om alle (rechts)handelingen, die horen bij het volwassen leven, geheel eigenhandig uit te voeren. De meerderjarige mag het examenreisje bijvoorbeeld zelfstandig boeken en zonder voorafgaande toestemming van de ouders naar Portugal afreizen. En dat is nog niet alles, je mag van de één op de andere dag overeenkomsten aangaan en bijvoorbeeld contracten sluiten.

Naast al deze gloednieuwe rechten en mogelijkheden, ontstaan er ook verschillende verplichtingen en verantwoordelijkheden. Daar in het verre zuiden van Europa is de meerderjarige geheel zelf verantwoordelijk voor al zijn of haar daden. En ook als de 18-jarige weer terug huiswaarts keert na een welverdiende vakantie, moet er rekening worden gehouden met een aantal nieuwe verplichtingen. Een 18-jarige wordt bijvoorbeeld financieel zelfstandig, maar mag bijvoorbeeld nog wel aanspraak maken op een bijdrage van zijn ouders. Om exact te weten wat er voor jou als kersverse meerderjarige verandert, is het verstandig om de website van de Rijksoverheid te raadplegen.

Ik weet het nog goed, die stress voor én na het eindexamen. Geheel traditiegetrouw had ook mijn jaarlichting het recordaantal klachten over het Nederlands eindexamen verbroken. Zet nu vooral dat vervelende eindexamen uit je hoofd en ga (met mate(n)) genieten van jouw gloednieuwe meerderjarigheid!

Als jij, als meerderjarige, of jouw ouders vragen hebben, neem gerust contact op met ons kantoor!

Meer nieuws

Wij zijn u graag van dienst!

Andere vraag?
Bel 071 – 512 60 50