Column Leids Nieuwsblad november

Home » Nieuws » Column Leids Nieuwsblad november

“Ons team bestaat uit betrokken specialisten die u professioneel terzijde staan”

Column Leids Nieuwsblad november

16 november 2023

NIEUWE AVONTUREN! Een column van advocate in spé mr. Nadia Bosma

“Met gepaste trots kan ik mededelen dat,” “de kogel is door de kerk” en “op naar nieuwe avonturen!” Rond de zomervakantie kan men niet meer inloggen op het geliefde LinkedIn-profiel zonder van alle kanten bekogeld te worden met deze welbekende uitspraken. Er is een nieuwe lichting studenten afgestudeerd en als gladiatoren in een arena strijden wij, kersverse ex-studenten, voor die felbegeerde baan na de studie. Hoe is dat nu, zo’n duik in het diepe?

Als ex-studenten hebben wij een aantal mooie jaren kunnen doorbrengen in onze, zoals ik dat graag noem, studentenbubbel. We gingen naar college (meestal dan, liever niet om 9:00 uur ‘s ochtends), we volgden werkgroepen, gingen tentamenweken tegemoet en hielden er verschillende nevenactiviteiten op na. En zo kabbelde dat studentenleven een aantal jaar voort, de hele academische wereld lag aan onze voeten.

En dan ineens krijg je door middel van een korte en vooral ook zeer bondige e-mail van je examencommissie te horen dat je nu toch wel echt klaar bent. De bubbel barst en na jaren van mooie academische ervaring werd van mij verwacht dat ik de arena van de rechtspraktijk zou gaan betreden. Uiteraard had ik daar veel motivatie voor. Hier had ik immers naartoe gewerkt al die jaren. Ik solliciteerde bij kantoren waarvan ik dacht dat die bij mij zouden passen. En … ineens kon ik beginnen! Maar wat stond mij eigenlijk te wachten? Dat is als kersverse juriste op de arbeidsmarkt niet geheel zonneklaar. Maar inmiddels, na twee drukke maanden te hebben meegedraaid bij de Familiekamer, voel ik mij een ware ervaringsdeskundige en geef ik de aanstaande afstuderende studenten graag een woordje van advies.

Als pas afgestuurde juriste zie ik het gehele reilen en zeilen van kantoor, van het maken van een afspraak met een nieuwe cliënt tot de mondelinge behandeling in de rechtszaal. Van besprekingen met een cliënt tot het op papier zetten van een processtuk. Ik durf met zekerheid te stellen dat ik in de afgelopen twee maanden bij de Familiekamer al meer heb geleerd over de familierechtspraktijk dan tijdens mijn studiejaren.

Mijn tip aan alle studenten die binnenkort zullen afstuderen, is niet erg ingewikkeld: steek je energie in het vinden van een kantoor waar je écht op je plek zit. Kies een plek waar je grote betrokkenheid ervaart, waar je jezelf vanaf dag één kunt ontwikkelen en neem die duik in het diepe! Je zwemdiploma’s (bachelor- en masterdiploma) heb je al gehaald, dus drijven is geen probleem. Je moet nu de mogelijkheid om jouw zwemvorm (lees: vaardigheden) te ontwikkelen met beide handen aanpakken!

En vergeet vooral niet om dan met gepaste trots mee te delen welk kantoor het precies is geworden. Ik kijk uit naar al die berichten!

Meer nieuws

Wij zijn u graag van dienst!

Andere vraag?
Bel 071 – 512 60 50