Column Leids Nieuwsblad december

Home » Nieuws » Column Leids Nieuwsblad december

“Ons team bestaat uit betrokken specialisten die u professioneel terzijde staan”

Column Leids Nieuwsblad december

14 december 2023

DECEMBERSTRESS TIJDENS DE ZITTING


Wederom een column van advocate in spé mr. Nadia Bosma

“Er gebeurt eigenlijk altijd wel íets onverwachts op zitting.” Tenminste, als ik mijn kantoorgenoten mocht geloven. Tijdens mijn studie was ik al bij verschillende zittingen geweest, van kleine tot grote. Bij familiezaken nagenoeg nog nooit, maar hoe verschillend kan dat nou zijn, zo’n familiezaak? Spoiler alert: héél verschillend!

Ik had de afgelopen jaren dus al heel wat zittingen voorbij zien komen. Een goede tip voor allen die dit stuk lezen: (bijna) alle rechtszittingen zijn openbaar. Even aanmelden en je kan, onder het toeziend oog van onze koning Willem-Alexander, zien wat zich de hele dag zoal afspeelt binnen de Nederlandse rechtszalen. Dit is anders in het geval van een familiezaak. Deze zijn namelijk niet openbaar.

Op familiezittingen zijn over het algemeen slechts de man(nen) en/of vrouw(en) met hun advocaat en mogelijk de Raad voor de Kinderbescherming aanwezig. Ter voorbereiding op de beroepsopleiding mag ik ook aanschuiven. Na een heel aantal zittingen te hebben geobserveerd, kan ik met zekerheid zeggen: mijn kantoorgenoten hadden gelijk. Ze hadden hun uitspraken echter wel ietwat voorzichtig uitgedrukt.

Spanning, boosheid, verdriet; emoties die logisch en te verwachten zijn bij partijen, zeker ingeval partners van elkaar gaan scheiden of indien er conflict bestaat rondom de kinderen. Alhoewel het ook echt flink ongemakkelijk kan zijn als ex-partners tijdens de schorsing met elkaar beginnen te bekvechten en jij daar dan net op datzelfde bankje je broodje kaas zit te eten.

Dat ook de andere aanwezigen door deze heksenketel aan emoties worden beïnvloed, lijkt mij echter niet de bedoeling. Natuurlijk is het menselijk dat advocaten, rechters en raadsmedewerkers op enige manier worden beïnvloed door hevige emoties van (ex)partners. Het gaat, naar mijn mening, echter mis wanneer een advocaat namens zijn of haar cliënt de strijd aangaat met de advocaat van de wederpartij, waardoor het (net wat) gedoofde vuurtje tussen partijen weer oplaait. Mijns inziens gaat het al helemaal verkeerd als ook de rechter meegenomen wordt in het familiedrama en het overzicht lijkt te verliezen. Want wie had gedacht dat ook familierechters kunnen doen aan heuse victim blaming met uitspraken zoals: “Je wist toch wel met wie je toentertijd een kind kreeg?”, waarna ex-lief de rechter vriendelijk toelacht.

Er gebeuren dus zeker onverwachte dingen ter zitting. Maar, dat die kunnen bestaan uit ongepaste en offensieve uitlatingen vanuit iedereen behalve de (ex)partners, had ik niet verwacht. Uiteraard weet ik ook dat betrokkenen, en dan vooral rechters, omvallen van het werk. En mogelijk voelt iedereen wel de druk van de feestdagen en zijn ook advocaten en rechters nog aan het bedenken hoe ze onder het diner van schoonzus uit kunnen komen. Waarschijnlijk is iedereen weer helemaal de oude na een welverdiende kerstvakantie. Tot in januari!

Meer nieuws

Wij zijn u graag van dienst!

Andere vraag?
Bel 071 – 512 60 50