“Ons team bestaat uit betrokken specialisten die u professioneel terzijde staan”
Column Leids Nieuwsblad januari
11 januari 2024
New year, nieuwe wetgeving!
Een column van mr. Nadia Bosma
Het nieuwe jaar is weer aangebroken en we weten wat dat betekent! New year, new me! Iedereen is weer druk bezig met de goede voornemens. We willen massaal gezonder eten, we gaan stoppen met roken en we halen de hardloopschoenen weer uit de kast. Met nieuwe wetgeving zijn de meeste mensen echter niet zo bezig. Toch is het goed om hier zo af en toe eens bij stil te staan, want ook de wetgever heeft weer nieuwe regelgeving uit de kast getrokken. Deze keer over de achternaam van de toekomstige 2024 baby’s.
Al sinds de invoering van de Burgerlijke Stand in Nederland in 1811 zijn wij bekend met de huidige procedure rondom de achternaam van een kind. Sinds dat jaar kregen kinderen automatisch de achternaam van hun vader. In 1998 werd de keuzevrijheid voor ouders uitgebreid. Sinds dat jaar werd het óók voor de moeders mogelijk om de stambomen te bepalen en de bloedlijnen voort te zetten, door het kind de achternaam van de moeder te geven. Een positieve ontwikkeling!
Uit de samenleving bleef echter het geluid hoorbaar dat de keuzevrijheid in het naamrecht verder moest worden uitgebreid. Reactie vanuit de wetgever volgt snel (in ieder geval een stuk sneller dan toen het alleen vrouwen waren die het naamrecht graag uitgebreider zagen). In 2019 wordt een motie ingediend omtrent het naamrecht en deze week – de eerste week van januari – zal de wet officieel van kracht gaan.
Vanaf deze week is het voor kersverse ouders mogelijk om hun kind een gecombineerde achternaam te geven; het kind krijgt dan zowel de achternaam van vader als van moeder. De wetgever heeft zichzelf al goed ingedekt. Het is namelijk mogelijk om iedere volgorde te kiezen. De achternaam van de vader kan eerst komen of de achternaam van de moeder. Stel de moeder heeft als achternaam De Vries en de vader heet Willems, dan kan gekozen worden tussen vier verschillende achternamen: De Vries, Willems, De Vries Willems of Willems De Vries. Ouders moeten er wel rekening mee houden dat de achternaam die zij nu kiezen, zal gelden voor alle kinderen die zij mogelijk gezamenlijk in de toekomst zullen krijgen.
Ouders kunnen dus kiezen voor een dubbele achternamen indien hun kind is geboren op of na 1 januari 2024. Daarnaast is het ook voor ouders, waarvan het kind is geboren op of na 1 januari 2016, toch nog mogelijk om het kind een dubbele achternaam te geven. Deze ouders hebben vanaf 1 januari 2024 één jaar de tijd om de achternaam van hun kind te wijzigen.
Nu maar hopen voor al die kinderen met gloednieuwe dubbele achternamen, dat ze niet zo belachelijk veel voornamen krijgen als ik. Dan wordt het wel een hele mond vol. Al stond het wel altijd heel sjiek op de telefoonboom van groep 3.
Mr. N.H.R.G. Bosma