Column Leids Nieuwsblad februari

Home » Nieuws » Column Leids Nieuwsblad februari

“Ons team bestaat uit betrokken specialisten die u professioneel terzijde staan”

Column Leids Nieuwsblad februari

8 februari 2024

YES, I DO!

Een column voor het Leids Nieuwsblad van Manon Renken en Nadia Bosma.

Het ja-woord zeggen met de voetjes in het zand, terwijl de zon rood kleurt en langzaam in de zee wegzakt, of verkleed als Elvis, inclusief de vetkuif, in een kapelletje in Las Vegas, met een toevallige voorbijganger als getuige. Als stellen bij ons komen is dat meestal een teken dat het huwelijk in zwaar weer zit, maar we horen vaak hoe idyllisch en vol verwachting het destijds begon. Maar welke gevolgen heeft dat precies in Nederland, die start in het buitenland?

In principe moet je na thuiskomst de buitenlandse huwelijksakte laten registreren. Je kunt alleen in jouw eigen woonplaats een buitenlands huwelijk laten registreren. Doe dat zo snel mogelijk na thuiskomst. Jouw gemeente past jouw persoonlijke gegevens dan aan in de Basisregistratie Personen (BRP). Een buitenlands huwelijk laten registreren in Nederland is gratis. Wel heb je bepaalde documenten nodig, zoals de originele huwelijksakte en een identiteitsbewijs van jou en jouw partner. De gemeente kan precies aangeven welke documenten je nodig hebt.

Let op: een buitenlandse huwelijksakte is niet automatisch geldig en bruikbaar in Nederland. Soms moet je een buitenlandse akte eerst laten vertalen en/of laten legaliseren. Dit doet je in het land waar je bent getrouwd. Via de website van de Rijksoverheid is het eenvoudig om te achterhalen of de buitenlandse huwelijksakte dient te worden gelegaliseerd.

Indien het prachtige buitenlandse huwelijksfeest achter de rug is, de huwelijksreis ten einde is gekomen en ook de huwelijksakte is geregistreerd (en mogelijk gelegaliseerd), kan het dagelijkse leven in Nederland beginnen. Mogelijk ook een goed moment om je te beseffen dat alle regels en wetten, die gelden voor gehuwden in Nederland, nu ook officieel gelden voor jou.

Dus ook wanneer echtlieden spontaan in Las Vegas in het huwelijk treden, zijn deze stellen voor de Nederlandse wet getrouwd. Met alle gevolgen die daarbij horen; bij een eventuele echtscheiding dient het huwelijksvermogen te worden verdeeld. Maar ook bijvoorbeeld wanneer één van de echtlieden zou komen te overlijden, zal het vermogen van de overledene gedeeld moeten worden met de huwelijkspartner. Iets wat voor sommige kinderen hard aankomt, als zij helemaal geen weet hadden van het feit dat de vriendin van pap na de vakantie in Las Vegas eigenlijk hun stiefmoeder was.

Je goed bewust zijn van de gevolgen van een in het buitenland voltrokken huwelijk is dus belangrijk. Maar laat dit de pret niet drukken en laat je inspireren door ’s werelds favoriete film: trouw geheel in Mama Mia stijl. Ook ik heb wel gedroomd, van die blote voeten in het zand. Het is er niet van gekomen. Het werden zilveren espadrilles onder een eikenboom in pittoresk Zoeterwoude-Dorp. Met onze lieve familie en vrienden om ons heen. En terwijl de volwassenen daarna met de voetjes van de vloer gingen, speelden onze jongens om een kampvuur spelletjes met hun vriendjes. Ook idyllisch toch?

Meer nieuws

Wij zijn u graag van dienst!

Andere vraag?
Bel 071 – 512 60 50