Een lot uit de loterij!

Home » Nieuws » Een lot uit de loterij!

“Ons team bestaat uit betrokken specialisten die u professioneel terzijde staan”

Column Leids Nieuwsblad mei

9 mei 2024

EEN LOT UIT DE LOTERIJ!

Nog voor mijn 5e verjaardag won ik de loterij! Althans, zo voelt het voor mij. Toen vloog ik met de KLM en een grote groep baby’s van Seoul naar Amsterdam, naar mijn nieuwe leven bij mijn Hollandse ouders en zusjes. Ze wachtten mij ongeduldig op in een aparte kamer op Schiphol en sloten mij in hun armen. Het onderwerp (internationale) adoptie is hot topic momenteel en de verhalen erover veelal negatief. Ik begrijp die verhalen heel goed. Maar als een kind geen perspectief heeft binnen het gezin en het land van herkomst, dan is het prachtig dat deze optie bestaat!

Adoptie is een kinderbeschermingsmaatregel. Met adoptie wordt het juridisch ouderschap over een kind overgedragen naar de adoptieouders. De juridische band met de biologische ouders wordt daarbij verbroken. Deze maatregel strekt ver en vraagt dus om de grootst mogelijke zorgvuldigheid en integriteit. Helaas schortte het daar te vaak aan, in de internationale adoptiedossiers. Onderzoek heeft uitgewezen dat er schokkende misstanden hebben plaatsgevonden, zoals kinderhandel, vervalste papieren en onvolledige dossiers. Dit mogen we niet tolereren en dus is het begrijpelijk dat er even pas op de plaats wordt gemaakt. Dat er wordt gereflecteerd en besproken hoe het beter kan. Maar, laten we niet vergeten dat onderzoek ook heeft uitgewezen dat het vaak goed uitpakt. Adoptie wordt door deskundigen daarom nog steeds gezien als een volwaardige optie voor kinderen die binnen hun gezin van herkomst geen enkel perspectief hebben.

Het adoptieproces van een Nederlands kind is anders dan dat van een buitenlands kind. In beide gevallen is het vaak een langdurig proces met, bij een adoptie van een Nederlands kind, als afsluiting ervan het indienen van een verzoekschrift bij de rechtbank. De adoptieouders moeten dan aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten zij bijvoorbeeld ten minste drie aaneengesloten jaren onmiddellijk voorafgaand aan het verzoek aantoonbaar met elkaar hebben samengeleefd en het kind ten minste één jaar hebben verzorgd en opgevoed. Tegelijk met dit verzoek kan je een verzoek tot voornaamwijziging indienen. De achternaam wijzigt van rechtswege naar die van de adoptieouders. Het kind komt door de adoptie in een familierechtelijke betrekking tot de adoptieouders te staan.

Vanaf Schiphol togen we met de auto naar huis. Ik tussen mijn blonde zusjes in. Thuis kreeg ik een eigen kamer. Te gek! En een boterham met kaas. Huh, vies! Enkele dagen later stond mijn nieuwe gezin rond mijn bed te zingen voor mijn verjaardag. Vreemd, maar leuk! Door adoptie kreeg ik alsnog de kans om binnen een liefdevol gezin op te groeien en daarna een eigen leven op te bouwen. Dat voelt toch als het winnen van een loterij?

Dit is een column voor het Leids Nieuwsblad van mr. Manon Renken

Meer weten over adoptie? Neem contact met ons op en maak een afspraak met mr. Laurette de Jong.

Meer nieuws

Wij zijn u graag van dienst!

Andere vraag?
Bel 071 – 512 60 50