Vertellen aan de kinderen

Home » Nieuws » Vertellen aan de kinderen

“De Familiekamer Advocaten & Mediators organiseert periodiek de FamiliekamerKunstprijs”

Vertellen aan de kinderen

28 August 2020

Dit nieuwsbericht kan verouderd zijn doordat inmiddels (wets-)wijzigingen hebben plaatsgevonden.

De beslissing tot scheiden is genomen. Als jullie kinderen hebben, moet natuurlijk ook aan hen verteld worden dat hun ouders uit elkaar gaan. Hoe kunnen jullie dit op een zorgvuldige manier doen?

De kinderen over een aanstaande echtscheiding vertellen, gebeurt in een zogeheten paraplugesprek. Vertel als ouders samen en eensgezind aan de kinderen over de echtscheiding. Geef in het gesprek aan dat jullie uit elkaar gaan, maar dat jullie wel samen ouders blijven. Ga niet (diep) in op de redenen voor de scheiding en beschuldig elkaar zeker niet van gedrag dat tot de scheiding heeft geleid. Maak aan de kinderen duidelijk dat het op geen enkele manier hun schuld is dat jullie uit elkaar gaan.

Het gesprek kan met alle kinderen tegelijk plaatsvinden. Als de leeftijden van de kinderen ver uit elkaar liggen, kunnen jullie er ook voor kiezen de kinderen apart te spreken. Bij jonge kinderen kan het prettig zijn aan de hand van een kinderboek over de scheiding te vertellen. Op de website van het Kenniscentrum Kind en Scheiding staan kinderboeken met het thema scheiding per leeftijdscategorie genoemd.

Grote kans dat de kinderen na het gesprek met vragen komen over de scheiding, de redenen voor de scheiding en de gevolgen hiervan voor hen. Ga hier niet te uitvoerig op in. Oudere kinderen kan je eventueel ook verwijzen naar de website van Villa Pinedo, een stichting voor kinderen van gescheiden ouders. Bevestig vooral bij iedere vraag dat jullie samen ouders blijven voor de kinderen en dat jullie de gevolgen van de echtscheiding goed voor hen zullen regelen.

Meer nieuws

Wij zijn u graag van dienst!

Andere vraag?
Bel 071 – 512 60 50