Voorstellen: kunstenaar Hans de Bruijn

Home » Nieuws » Voorstellen: kunstenaar Hans de Bruijn

“Ons team bestaat uit betrokken specialisten die u professioneel terzijde staan”

Voorstellen: kunstenaar Hans de Bruijn

1 juni 2023

De laatste kunstenaar die door curator Maurice Braspenning wordt voorgesteld, is Hans de Bruijn. Zijn kunstwerken en die van Sophie Steengracht, Lotte Wieringa, Marjolein van Haasteren en Keetje Mans zijn bij ons te bezichtigen tijdens de opening op 23 juni a.s. vanaf 17.00 uur (laat even weten dat je komt, dan zetten we een drankje koud) en de weken daarna op afspraak, welkom!

—————————————————-

Hans de Bruin is de laatste van de vijf geselecteerde kunstenaars die ik wil voorstellen. Zijn atelier is al sinds de jaren negentig in de ambachtsschool aan de Haagweg in Leiden. Een groot rechthoekig atelier met twee hogen deuren die niet overbodig zijn. Hans zijn werk is flink aan de maat. Zowel in omvang als in materiaal.

Aan het doek hangt aardig wat verf, die er in een sessie tegenaan geworsteld lijkt. De geur van lijnolie en het noorderlicht in het atelier wekken bij mij als schilder een Pavlov reactie op. Een bakkie koffie en een versleten leren bank maken het compleet.
Joseph Beuys, een conceptuele kunstenaar, plantte 7000 eiken tijdens de Documenta in Kassel in 1982. De schilderijen die in Hans zijn atelier staan zijn hierop geïnspireerd.

We zien een man in dikke klodders grijzen de handeling maken een boom te planten.
De handeling van het planten en de manier van schilderen houden verband met elkaar. Scheppen, graven, duwen en trekken. Ook schilderde Hans een neergestort vliegtuig, een Stuka. Het verhaal gaat dat Joseph Beuys in de oorlog gered is door de Tataren, nadat hij was neergestort met een Stuka bij Znamenka. Een dorp op de Krim. Maar daar woonde slechts één Tartaar, een veearts, en die was er die dag niet. Niet dat het er toe doet, want het heeft prachtige schilderijen opgeleverd.

Meer nieuws

Wij zijn u graag van dienst!

Andere vraag?
Bel 071 – 512 60 50