Wetsvoorstel dubbele achternaam

Home » Nieuws » Wetsvoorstel dubbele achternaam

“De Familiekamer Advocaten & Mediators organiseert periodiek de FamiliekamerKunstprijs”

Wetsvoorstel dubbele achternaam

25 February 2021

Dit nieuwsbericht kan verouderd zijn doordat inmiddels (wets-)wijzigingen hebben plaatsgevonden.

Met al het Coronanieuws vergeten we bijna dat er ook nog andere juridische vraagstukken zijn. Wat denk je van de naamswijziging? Dit is een actueel thema, waar ik mij in de dagelijkse praktijk met regelmaat mee bezighoud.

Uit een nieuwsbericht van de Rijksoverheid van 8 februari 2021 volgt dat het mogelijk moet worden dat kinderen de achternamen van beide ouders dragen. Een wetsvoorstel daartoe is op 8 februari 2021 in internetconsultatie gegaan: iedereen kan suggesties doen voor de verbetering van wet- en regelgeving die in voorbereiding is. Maar wat betekent dit wetsvoorstel eigenlijk?

Ouders kunnen – nadat dit wetsvoorstel is goedgekeurd en in werking treedt – het eerste kind in een gezin dat op of na de datum van inwerkingtreding van de wet wordt geboren een dubbele achternaam geven. Deze keuze voor een dubbele achternaam zal ook gelden voor de eventueel volgende kinderen in het gezin. De dubbele achternaam kan uit maximaal twee namen bestaan en zal geschreven worden zonder koppelteken.

Er zijn uiteraard uitzonderingen en/of bijzonderheden, hierover volgt later meer.

Al met al is dit wetsvoorstel, wat mij betreft, goed nieuws.

Let wel op dat de keuze voor een dubbele achternaam geen verplichting wordt. Als ouders geen keuze maken, dan krijgt het kind in geval van huwelijk of geregistreerd partnerschap – in beginsel – de achternaam van de vader of duomoeder en bij ongehuwde of niet geregistreerde partners de naam van de geboortemoeder.Door: Laurette de Jong

Meer nieuws

Wij zijn u graag van dienst!

Andere vraag?
Bel 071 – 512 60 50