Column Leids Nieuwsblad augustus

Home » Nieuws » Column Leids Nieuwsblad augustus

“Ons team bestaat uit betrokken specialisten die u professioneel terzijde staan”

Column Leids Nieuwsblad augustus

17 augustus 2023

Voor het Leids Nieuwsblad dat vandaag is verschenen heeft Manon een column geschreven over het ‘hoogseizoen’. Ook deze maand krijgt u weer een kijkje in het leven van Manon en haar praktijk.

HOOGSEIZOEN

Wanneer iedereen straks weer terug is van vakantie, start bij ons het ‘hoogseizoen’. Het is namelijk al jaren vaste prik, dat de maand september de drukste maand binnen onze praktijk is. Ook na de kerstperiode merken we een toename van scheidingsaanvragen en in het zuiden van ons land schijnen mijn collega’s na carnaval een piek te ervaren. Waarom is dat zo?

In Nederland is het sinds 1792 mogelijk om te scheiden. Dat kon toen alleen op basis van wederzijdse instemming of op grond van ‘onverenigbaarheid van karakter’. De allereerste echtscheiding vond op 15 september 1796 plaats. Toen werd de scheidingsakte van de heer en mevrouw Meers in de registers van de gemeente Maastricht ingeschreven. Na het krijgen van zes kinderen en een periode van scheiding van tafel en bed was de koek kennelijk op. Zij zetten toen bepaald geen trend. Het duurde zeker nog tot 1970, dat een scheiding niet meer zo bijzonder werd gevonden.

De meeste mensen nemen een scheidingsbeslissing niet over één nacht ijs. Zeker als er kinderen zijn, gaan er vaak jaren van wikken en wegen aan vooraf. Sommige stellen zien een laatste gezamenlijke vakantie als ultieme test. Nog één keer proberen. Vaak blijkt juist die vakantie dat laatste duwtje te geven om de beslissing te kunnen nemen. En als de beslissing al eerder was gevallen, gebruiken stellen de vakantieperiode vaak om de kinderen op de scheiding voor te bereiden.

De meeste scheidingen vinden plaats na 5 tot 10 jaar huwelijk. Vaak dus als de kinderen nog jong zijn. Kennelijk legt het samen verantwoordelijk zijn voor kinderen soms te veel druk op een relatie. En onder druk leer je elkaar beter kennen of zie je een andere kant van de ander.

Dat het hebben van een gezin met opgroeiende kinderen extra druk op je relatie kan leggen, herken ik wel. Net als de meeste ouders wilde ook ik alles goed doen, maakte ik me zorgen over futiliteiten en vroeg ik me geregeld af of ik niet te veel werkte en thuis te veel miste. En ja, dan was ik minder gezellig en dat leidde soms tot spanningen. Tot een scheidingswens is het gelukkig nooit gekomen. Overigens voelden wij meer relatiedruk in de auto, in de pré TomTom-tijd, rijdend naar een onbekend adres, dan door de kinderen. Ik achter het stuur, want anders word ik misselijk, en hij met de kaart op schoot. Ons dieptepunt was een rit dat naar Groningen moest leiden, maar uitkwam in Duitsland. Leve de TomTom, onze relatietherapeut!

Na de vakantie, op 15 september, is de Dag van de scheiding. Deze datum is dus niet helemaal toevallig. Op die dag openen scheidingskantoren hun deuren en kan je vrijblijvend langskomen voor informatie. Wees welkom. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Meer nieuws

Wij zijn u graag van dienst!

Andere vraag?
Bel 071 – 512 60 50