Column Leids Nieuwsblad september

Home » Nieuws » Column Leids Nieuwsblad september

“Ons team bestaat uit betrokken specialisten die u professioneel terzijde staan”

Column Leids Nieuwsblad september

22 september 2023

Voor het Leids Nieuwsblad van deze week heeft Manon Renken een column geschreven over de vraag:

WAAROM WIL JE MET ME TROUWEN?

Niet zo’n romantische vraag, maar vroeger trouwde je meestal ook niet vanwege de romantiek. Nee, het huwelijk was vaak een verplichting en geen vrije keus. Je koos ook niet altijd zelf je huwelijkspartner. Die werd vaak door de ouders aangewezen, waarbij de economische belangen geregeld de doorslag gaven. Ook het geloof speelde vroeger een grote rol. Er is sindsdien veel veranderd. We voelen ons nu minder vaak verplicht om te trouwen en kiezen in toenemende mate voor andere vormen van samenzijn. Bestaat de meisjesdroom van trouwen in een prinsessenjurk niet meer?

Ongehuwd samenwonen en kinderen grootbrengen, komt steeds vaker voor en is in onze maatschappij algemeen geaccepteerd. Waarom dan trouwen? Meestal vanwege de romantiek en het tegenover familie en vrienden willen bezegelen van de liefde. Of een leuk feestje en die prinsessenjurk. Maar, een huwelijk biedt ook de nodige zekerheden. Een paar voorbeelden uit onze praktijk.

“Dan had je een ander beroep moeten kiezen”, zei een cliënt tegen zijn ex-partner, die aangaf niets te hebben gespaard tijdens hun relatie. Zij had een laag inkomen, dat volledig was opgegaan aan de kosten van de huishouding. Hij had met zijn veel hogere inkomen wel kunnen sparen en kon na de scheiding eenvoudig een andere woning kopen. “Jij hebt toch van de kinderen genoten”, zei een andere cliënt, toen zijn ex-partner hem vroeg of hij haar tijdelijk wilde steunen via een alimentatieregeling. Zij was een aantal jaar thuis geweest voor de kinderen en zou na de scheiding niet rondkomen.

Stellen die niet getrouwd zijn en uit elkaar gaan, lopen er vaak tegenaan dat zij niet kunnen terugvallen op de regels die voor gehuwden bij een echtscheiding wél gelden. Zo kunnen zij niet vanzelfsprekend aanspraak maken op een deel van het vermogen en terugvallen op de regels die zien op het verdelen van het ouderdomspensioen en de partneralimentatie. Dat pakt soms zuur uit, want ongehuwden met kinderen maken veelal dezelfde keuzes als gehuwden, namelijk één van hen blijft thuis voor de kinderen. Gehuwden worden voor dergelijke keuzes bij een scheiding enigszins gecompenseerd als dat nodig is, via de verdeling van het huwelijkse vermogen, een partneralimentatieregeling en het verdelen van het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen. Voor ongehuwden is dat niet vanzelfsprekend. Zij zijn op de ‘goodwill’ van de ander aangewezen.

Ongehuwd samenwonen biedt ook voordelen. Je bespaart op een kostbare huwelijksdag, je wordt niet automatisch medeaansprakelijk voor door de ander gemaakte schulden, er is geen partneralimentatieplicht en je houdt je eigen pensioen.

Sta bij de volgende stap dus stil bij de vorm van je relatie. Zeker als er een kinderwens is. Hoe ga je samen door en wat zijn de consequenties? Wil je sparren? Kom langs!

Meer nieuws

Wij zijn u graag van dienst!

Andere vraag?
Bel 071 – 512 60 50