Partneralimentatie definitief van 12 naar 5 jaar

Home » Nieuws » Partneralimentatie definitief van 12 naar 5 jaar

“De Familiekamer Advocaten & Mediators organiseert periodiek de FamiliekamerKunstprijs”

Partneralimentatie definitief van 12 naar 5 jaar

21 May 2019

Dit nieuwsbericht kan verouderd zijn doordat inmiddels (wets-)wijzigingen hebben plaatsgevonden.

De Eerste Kamer heeft op 21 mei 2019 het wetsvoorstel aangenomen dat de duur van de partneralimentatie moet verkorten. Volgens deze nieuwe wet duurt partneralimentatie dan nog maximaal vijf jaar, in plaats van de huidige twaalf jaar. De wet gaat op 1 januari 2020 van kracht.

Er zijn uitzonderingen voor langdurige huwelijken en huwelijken met jonge kinderen.

Uitzondering voor mensen met kleine kinderen

In het nieuwe wetsvoorstel zijn uitzonderingen gemaakt: een huwelijk dat langer dan vijftien jaar duurde en waarbij de partner tegen de AOW-leeftijd aanloopt. Hij of zij heeft dan nog recht op maximaal tien in plaats van vijf jaar alimentatie, omdat een baan vinden moelijker is.

Huwelijken met kinderen onder de 12 jaar

Ook gelden er andere regels voor huwelijken met kinderen onder de twaalf jaar. De maximale alimentatieduur blijft dan twaalf jaar en loopt totdat het jongste kind de leeftijd van twaalf jaar heeft bereikt. De gedachte hierachter is dat kinderen na het verloop van die tijd naar de middelbare school gaan, zelfstandiger zijn en minder zorg nodig hebben, waardoor de zorg voor de kinderen makkelijker te combineren is met een baan. In de wet is bovendien een hardheidsclausule voor schrijnende gevallen opgenomen.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Meer nieuws

Wij zijn u graag van dienst!

Andere vraag?
Bel 071 – 512 60 50