Vervangende toestemming coronavaccinatie

Home » Nieuws » Vervangende toestemming coronavaccinatie

“De Familiekamer Advocaten & Mediators organiseert periodiek de FamiliekamerKunstprijs”

Vervangende toestemming coronavaccinatie

24 September 2021

Dit nieuwsbericht kan verouderd zijn doordat inmiddels (wets-)wijzigingen hebben plaatsgevonden.

Een rechter van de rechtbank Noord-Nederland geeft een kind van 12 jaar (vervangende) toestemming voor de coronavaccinatie.

Het kind in deze kwestie maakt gebruik van de informele rechtsingang om vervangende toestemming te krijgen voor zijn coronavaccinatie.

De minderjarige wil graag gevaccineerd worden, omdat hij geen risico wil lopen op een besmetting of op het besmetten van anderen. Een rol hierbij speelt dat hij onbelast contact kan hebben met zijn oma die zich als gevolg van uitgezaaide longkanker in de laatste fase van haar leven bevindt. De moeder van de minderjarige vindt het goed als hij zich laat vaccineren, maar zijn vader niet. De vader verzet zich niet alleen tegen vaccineren, maar ook tegen testen op corona.

Uit de overweging van de rechtbank volgt dat kinderen ook corona kunnen krijgen, weliswaar worden zij er gemiddeld minder erg en minder vaak ziek van dan volwassenen, maar ook kinderen kunnen de gevolgen van de ziekte ervaren. Verder overweegt de rechtbank dat het risico op het besmetten van anderen significant kleiner is bij gevaccineerden dan bij ongevaccineerden. De door vader aangebrachte risico’s op lange termijn, missen een feitelijke grondslag. Het positieve advies van de gezondheidsraad en de bij vaccinatie betrokken belangen, in het bijzonder de belangen van de minderjarige, brengen in deze kwestie met zich mee dat de rechter vervangende toestemming geeft die het mogelijk maakt dat de minderjarige zich laat vaccineren.

Lees de gehele uitspraak op www.rechtspraak.nl via Rechtbank Noord-Nederland, 21-09-2021, ECLI:NL:RBNNE:2021:4096.

Heeft u vragen over dergelijke kwesties, of andere vragen? Neem gerust contact met mij op via ledejong@defamiliekamer.nl of 071 -512 60 50.Door: Laurette de Jong

Meer nieuws

Wij zijn u graag van dienst!

Andere vraag?
Bel 071 – 512 60 50